<![CDATA[THE DRESSMAKERS ACADEMY - Blog]]>Sat, 12 Oct 2019 13:36:55 +0200Weebly<![CDATA[The couture lace skirt summer course]]>Tue, 09 Jul 2019 14:56:21 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/the-couture-lace-skirt-summer-courseIn this course, you will learn some fundamentals of couture sewing and basics of drafting a skirt pattern. You will get in depth knowledge about the advantages of using guipure lace,  couture hand sewing techniques, working with multiple layers of fabric for shaping the skirt, which are crucial for creating a couture look and feel. You will learn how to use the couture sewing process for this skirt and how to manipulate the lace in order to have a seamless couture finish. This course also includes participation in a private facebook group learning environment where all your questions  will be answered and the student can learn from each others' process.
For whom is this course?
This course is for everyone with an average level of sewing who want to learn and master all couture skills required for sewing a couture lace skirt. 

Materials needed:
The first week of the course will be spend drafting the pattern, in week 2 the students will work with their chosen fabrics/materials:

Week 1:
 • Drafting paper
 • pencil 
 • rulers (bend and straight)
 • calculator

Rest of the course:
 • Skirt zipper (not blind) approx. 20 cm
 • Thin cotton fabric for interfacing
 • Smooth, supple fabric for lining
 • Smooth, supple fabric for under the lace, 
 • Guipure lace
 • snaps
 • hook 
 • grosgrain ribbon (same as the widht of your waist measurement plus 20 cm.
How much fabric should you purchase?
It depends on the size and length of your skirt pattern how much fabric you need to buy. 
1-1.5 meter usually will do. Keep in mind that the lace needs large seam allowances, 10-15 cm for 
'molding' the fabric. 

What is guipure lace?

Guipure lace is a type of bobbin lace. It connects the motifs with bars or plaits rather than net or mesh.
 I have a few examples here below:

This course runs from July 15 to August 9 (4 weeks) The 1st module will be send to you via email on Monday July 15. The total of modules is 4.
Also a private facebook group will be available where students can ask questions to the tutor. Access to the FB group will be available 2 days prior to the start of the course.
I received a few questions about where to buy lace, so I've made a link:
http://thedressmakersacademy.com/where-to-buy-lace.html]]>
<![CDATA[workshop kleding vermaken]]>Wed, 24 Apr 2019 17:32:58 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/workshop-kleding-vermaken]]><![CDATA[December 06th, 2018]]>Thu, 06 Dec 2018 13:08:09 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/december-06th-2018

Sustainable Friday

Na het zoveelste rapport te hebben gelezen over de extreem vervuilende kledingindustrie, wil ik graag iets doen om mensen aan te sporen zelf hun kleding te gaan naaien of bestaande kleding een langer leven te gunnen.

Door tijd te steken in een kledingstuk door het zelf te naaien en door bestaande kleding 'op te lappen' zodat het langer meegaat, geef je kleding weer zijn waarde terug en hoef je minder kleding te consumeren. Als je dan ook nog je stof voor het te naaien stuk aanschaft op de markt, dan is de kans groot dat je stof 'recycled'. Veel marktkooplui kopen partijen stof op die  voor de kledingindustrie onbruikbaar zijn geworden en anders uiteindelijk op de afvalberg terecht komen.

Daarnaast heeft het zelf maken ook voordelen op een ander vlak; door met je handen te werken onstaat er rust en focus, waardoor je even uit de drukte van alledag bent en kan onthaasten.

Ik zal de vrijdagen daarom wijden aan naaitechnieken waarmee je je kleding kan herstellen of aanpassen. Hieronder de eerste tutorial over de makkelijkste manier om een kledingstuk korter te maken:


]]>
<![CDATA[Femme Fatale Coco Chanel]]>Sat, 01 Dec 2018 15:02:10 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/femme-fatale-coco-chanel
Vandaag bezocht ik de tentoonstelling Femmes Fatales in het gemeente museum Den Haag, waar ik dit vintage Chanel pakje uit 1966 zag hangen.

Wat gelijk aan het jasje opvalt is hoe mooi het patroon en de strepen doorlopen van het linkerpand naar het rechterpand en hoe mooi het model zijn pasvorm nog heeft na meer dan 50 jaar.

Het geheim hiervoor is dat Chanel de wollen buitenstof verstevigde met hele fijne zijde chiffon aan de binnenkant.


Bijna niet te zien maar zeer kenmerkend voor haar jasjes zijn de quiltlijnen -of stiksels in het jasje. De voering van het jasje word vast gestikt op de buitenstof wat het jasje zeer draagbaar en comfortabel maakt. Chanel had deze techniek afgekeken van de heren sportkleding uit haar tijd. Op de foto hieronder zie je de quilt stiksels lopen in zwart garen:


Nadat de voering aan de buitenstof is vast gestikt, wordt alle voering met de hand dichtgenaaid. Ook de zakken en de mouwen worden met de hand vastgenaaid.

Om een zo slank mogelijke mouw te hebben waarin je je armen toch goed kunt bewegen, gebruikte Coco Chanel een mouw die uit 3 delen bestaat.  Ook deze werden samen met de voeringstof vast ge-quilt en eindigen meestal in een mooie mouwsplit met knopen.

Om het jasje af te maken is hier een donkere rand gebruikt voor de kraag, mouw en-mouwsplit en de zakjes. Hiervoor werd vaak apart een rand geweven of gehaakt.
Verder nu niet zichtbaar maar altijd aanwezig in een Chaneljasje is de metalen ketting die aan de binnenkant van de zoom wordt vastgenaaid. Deze ketting geeft gewicht aan de zoom waardoor het jasje nog mooier valt.

Dus op het oog een vrij simpel jasje, maar zo ingenieus gemaakt dat het voelt alsof je een heerlijk zacht vest draagt door alle couture technieken die er worden gebruikt.
Deze couture technieken zijn niet moeilijk om toe te passen, het kost alleen tijd en dat zie je terug in het eindresultaat!

Wil jij ook stap voor stap leren hoe je zo'n jasje maakt, kijk dan onder het tabblad Masterclass op mijn website, zie link hieronder.
Er zijn nog een paar plaatsen open voor de start op 7 december.
Je kunt de masterclass helemaal op je eigen tempo volgen, ik heb er alleen een start datum aan gegeven omdat het fijn is om met een groep te beginnen (in Facebook) zodat als er vragen zijn ik die in de groep kan beantwoorden zodat iedereen er van kan leren.


http://thedressmakersacademy.com/masterclass.html
]]>
<![CDATA[August 29th, 2018]]>Wed, 29 Aug 2018 13:14:23 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/august-29th-2018

Eenvoudige naaisteken maken Haute Couture.

Tijdens mijn onderzoek naar de naaitechnieken die worden gebruikt bij het maken van een Chanel jasje, verbaasde het mij dat dit vaak naaitechnieken zijn die iedereen kan toepassen.
Het zijn veelal basis steken die worden gebruikt en die een prachtig handgemaakt resultaat geven. Het leuke hiervan is dat iedereen met een beetje basiskennis zo'n jasje kan maken. Het kost wel veel tijd, al dat handwerk,  maar de eerste keer dat ik zo'n jasje maakte vond ik het een heerlijk project waar ik me helemaal aan kon overgeven. Lekker Zen met een muziekje op de achtergrond mooie steekjes maken en in je gedachten ronddwalen, heerlijk!


Op de naden in de tweed of bouclé stof en het quilten na, gebruik je haast geen naaimachine. Alles wordt met de hand vastgezet en ook de hele voering zet je met de hand in elkaar. Hierdoor kun je ook af en toe wat smokkelen als een naadje niet lekker sluit of valt, dan doe je er gewoon nog wat extra steekjes bij waardoor je wel die mooie ronding of dat mooie hoekje krijgt.

Hier een uitleg van de steken die je gebruikt:

De doorlus-steek:

Deze steek/techniek gebruik je om een stippellijn te creëren in een dubbele laag stof. Heel handig bij het maken van dit jasje omdat je heel nauwkeurig ziet waar de naden en andere belangrijke punten komen te zitten.
Het is een gewonen rijgsteek die altijd met dubbele draad wordt geregen. Alleen trek je de steek niet helemaal strak door de stof. Je moet telkens een lus op het werk laten zitten zodat je ruimte hebt om straks de steken door the knippen. Ziehier hoe dat gaat:De gewone rijgsteek:
Bij dit jasje gebruik je de rijgsteek om patroondelen op elkaar te rijgen voordat je ze vast naait (groene draad) en in een schuine variant (rode schuine draad) om de stoflagen niet te laten verschuiven tijdens het vastnaaien.

De Flanelsteek:
Ik gebruik de flanelsteek om zomen en naden vast te zetten. Door de (gekruiste) lengte van de steek blijft het werk beweging houden wat fijn is bij bijvoorbeeld een zoom. Hoe losser je de steek maakt, hoe onzichtbaarder hij wordt.

De Stiksteek:
Deze steek is eigenlijk vergelijkbaar met de steek op je naaimachine. Het is een stevige steek waarmee je de mouwen in het jasje vastnaait. De mouw mooi in het jasje te krijgen gaat met de hand makkelijker dan met de naaimachine. De steek zorgt voor een sterke en gelijkmatige verbinding.
Hieronder zie je hoe je de steek naait:


De onzichtbare steek:
Voor het naaien van de voering gebruik ik een onzichtbare steek die lijkt op de ladder steek. Ik steek de naald alleen schuin weg zoals te zien is in het volgende filmpje.
Op deze manier is de steek niet geheel onzichtbaar maar ik gebruik voor de voering een mooie zijden draad waardoor ik het niet erg vind dat er kleine steekjes zijn te zien.

]]>
<![CDATA[Flamingo top Tutorial]]>Sun, 08 Apr 2018 11:14:38 GMThttp://thedressmakersacademy.com/blog/flamingo-top-tutorial
English Version Tutorial


Klik op onderstaande button om het patroon downloaden:

Download free patternNodig:
 • Stof
 • Katoenen rijggaren
 • Stukje vlieseline
 • Schaar
 • Garen
 • Kleermakers krijtje
 • Patroon tekenpapier

Lees voordat je gaat beginnen blz 1 t/m 8 van het patroon goed door en print eerst het test vierkant uit. Print daarna de A4-tjes uit en plak ze in de juiste volgorde aan elkaar zoals beschreven. 

Op blz 7 komen de letters niet overeen met de nummers dus ter verduidelijking:

PIECES GIVEN:
a) Front bodice  =1
b) Front cape =2
c) Front sleeve facing =3
d) Back bodice =4
e) Back cape =5
f) Back sleeve facing =6

Kies de juiste maat en leg patroontekenpapier over het patroon. Neem alle patroondelen met potlood over inclusief alle pijlen van de draadrichting. Knip de patroondelen uit en speld ze volgens het voorbeeld op de stof. 

Tip: het is altijd raadzaam om iets meer stof te kopen dan aangegeven staat in het patroon zodat je nog kan schuiven en de naadtoeslagen ruim kan toevoegen. 30 cm extra is meestal al voldoende.

Voor dit patroon is het belangrijk dat je een soepel vallende stof kiest. Hierdoor zal de cape extra mooi uitkomen.

In dit patroon heb ik verschillende waarden gebruikt voor de naadtoeslagen:
 -Zijnaden: +2cm (zo heb je nog speelruimte als je je top iets wijder zou willen maken)

-Armsgaten: +1.5cm
-Hals (voor en achter) +1.5 cm
-Schouders +1.5 cm
-Zijnaden van cape +2cm
-Onderkant cape +1 cm
-Hals (voor en achter) cape +1.5cm
-Onderkant top +4cm
-Belegdelen (plus plak-vlieseline) armsgat: boven, onder en in de ronding +1.5 cm

Zet met een stippelijn van kleermakerskrijt de naadtoeslagen.

Knip de patroondelen op deze stippellijnen uit. Geef een klein knipje middenvoor en middenachter in de hals van de top en de capedelen.
Neem katoenen rijggaren en markeer met naald en draad op het voorpand het buste punt van de coupe naad. Laat de draad wat langer(3-4 cm) en knip 'm door tussen de 2 stoflagen in. Geef 2 kleine knipjes in de naadtoeslag op de 2 lijnen die naar het bustepunt leiden.

Het naaien
Begin met het op elkaar spelden van de coupenaden in het voorpand. Zorg dat de goede kant van de stof aan de binnenkant zit. Zorg dat de knipjes die je net hebt gegeven op elkaar liggen en speld dan in een mooie lijn schuin af naar het bustepunt waar je markeringsdraadje in zit.
Stik vanaf de knipjes naar het bustepunt.
Knip de draad af en leg een dubbele knoop bij het bustepunt.
Strijk de coupenaad voorzichtig naar boven.

Speld voor het gemak de coupenaden even omhoog vast en stik dan de zijnaden van de top op 2 cm naadtoeslag. Strijk daarna de naden open.
Speld en stik de schoudernaden met naadtoeslag op 1.5 cm en strijk open. Werk alle naden af (open gestreken niet samen) met een zigzag steek of een lock steek.
Werk ook de onderkant van de top af met een zigzag- of locksteek, en vouw de zoom 4 cm naar binnen om. Zet zoom vast aan de binnenkant met een flanelsteekje, zie foto's hieronder:


De belegdelen
Verstevig de belegdelen met opstrijkbare vlieseline (graag van een soepele soort, in de stoffenwinkel kun je om advies vragen. Neem dan wel even je stofje mee) op de verkeerde kant van de stof. 
Werk de ronde buitenkanten af met een lock- of zigzag steek. Speld de belegdelen aan elkaar bij de schouder en de oksel en stik op 1.5 cm naadtoeslag. Speld de aan elkaar genaaide belegdelen nu vast op de top.
Begin bij het schouderpunt (goede kanten op elkaar) en het okselpunt. Stik het beleg vast op 1.5 cm naadtoeslag. Knip de naadtoeslag van het beleg 0.5-0.7cm korter.
Dit doe je om zo de naad van het armsgat minder dik en stug te maken. Geef nu rondom knipjes tot het stiksel. ook dit is om de naad soepel te maken. Let op dat je niet het stiksel doorknipt.

Probeer de naad een beetje open te strijken tussen alle knipjes door. Draai nu het beleg naar binnen en strijk de naad nogmaals. Zet het beleg vast met een flanelsteek.
Zie
hier hoe je de flanelsteek met de hand naait.


De cape
Speld de zijnaden van de cape met de goede kanten op elkaar en stik de naden op 2 cm naadtoeslag. strijk open en werk af met een lock- of zigzagsteek. Knip de onderkant van de naden op 1cm schuin weg/af. Dit voorkomt onnodige dikte bij het naaien van het zoompje.

De onderkant van de cape werk je af met een mooi fijn rolzoompje.
Vouw de onderkant 0.5cm om naar binnen. Zet je naaivoetje zo op de stof dat de naald 3mm naast de vouw komt. Stik op deze manier de stof helemaal rondom.
Pak een schaar en knip vlak langs het stiksel de overtollige stof weg. Vouw de stof nu nog een keer om naar binnen en stik weer op het randje helemaal rondom. Strijk het zoompje daarna mooi glad.

Nu ga je de cape aan de top naaien.
Leg je top met de goede kant naar buiten voor je. Pak nu je cape ook met de goede kant naar buiten. Schuif de cape in de top (dus met de goede kant tegen de binnenkant/verkeerde kant van je top). speld de hals van je cape aan de hals van je top, zorg ervoor dat de zijnaden van cape en top op elkaar komen en de knipjes middenvoor en middenachter in je cape en top ook. Naai nu beide delen aan elkaar.
Geef net als in de armsgaten knipjes in de gehele halslijn.


Probeer de naad een beetje open te strijken tussen de knipjes in. keer nu de cape naar buiten en strijk de naad. zet de cape vast aan de top met een flanelsteekje tussen de cape en de top in.

Voila, klaar!!

]]>